jueves, 2 de mayo de 2013

Győr: Patkó Imre gyűjtemény

A művészetnek két dologra van csupán szüksége: művészekre és műgyűjtőkre. A festészet fennmaradna kritikusok, múzeumok, a múzeumot látogató közönség, műkereskedők, galériavezetők, kurátorok, művészettörténészek, bloggerek vagy diplomaták nélkül. Műgyűjtők nélkül azonban a képzőművészetet életben tartó társadalmi-gazdasági mechanizmusok összeomlanának.

A műgyűjtők szenvedélyes emberek, szükségük van valódi szépségre, legyenek akár vagyonos cégvezetők vagy csak egyszerű alkalmazottak. Előfordul, hogy egy jó befektetés reményében bármit megtesznek, hogy megszerezzenek egy festményt, de mindig társul hozzá egy jó adag romantika és gyermeki ártatlanság a művészet rejtélyes útjainak megfejtése érdekében.

A történelem során már megismerhettünk kiváló és még kiválóbb műgyűjtőket is. A legfigyelemreméltóbbak között találjuk Patkó Imrét. Gyűjteményét Győr belvárosában (Széchenyi tér 4.) tekinthetjük meg. A múzeum egy 17. századi épületben található, mely a városban alkotó művészeknek is számos alkalommal adott kiállítóteret. A múzeum épületének sarkán lévő faemlékbe az odalátogatók szögeket ütöttek látogatásuk mementójaként.

 Amikor megérkeztem, zárva találtam a tárlatot, de a Xantus János Múzeumban dolgozó hölgy nagyon kedvesen kinyitotta nekem az épületet. A kiállítás betekintést nyújt Patkó Imre életének nagy részébe. A harmadik emeleten álarcokat, talizmánokat és egyéb emléktárgyakat láthatunk, amelyeket az újságíró, etnográfus és történész Patkó Kínában, Tibetben, Indiában és Afrikában tett gyakori utazásai során gyűjtött össze. Ezen országokban Patkó számos alkalommal élt együtt modern társadalmaktól elzárt közösségekkel a 20. század derekán.

 


Az első és második emeleten magyar művészek illetve nemzetközileg is elismert festők, mint Marc Chagall, Charles Rouault, Karel Appel, Georges Braque és Pablo Picasso műveit csodálhatjuk meg. A képeken jól látszik, hogy hozzáértő válogatta össze, felülemelkedve különböző korszakok divathóbortjain.Karel Appel "Figura hallal"
Ujhaázi Péter "Katona"
 
Miközben a festményekben gyönyörködtem, az ablakon keresztül észrevettem a szembenálló, 17. században épült Loyolai Szent Ignác bencés templomot. Győr varázslatos nyugalmában összemosódtak az afrikai törzsek, az ellenreformáció barokkja és a kortárs művészet kontrasztjai. Patkó Imre nagyon jól tudta, hogy mindhárom egyugyanazon történelem fejezeteiből származik. Humanista felfogása szerint minden civilizáció és népközösség egy hatalmas kaland része. A Patkó Imre gyűjtemény ebbe a különös misztériumba enged bepillantást.

  

No hay comentarios:

Publicar un comentario